Kekrikemut Jätkänkämpällä Kuopiossa 5.11. klo 19-22

Iloinen sadonkorjuujuhla keskiviikkoiltana Jätkänkämpällä. Tutustu Kekriperinteeseen ja nauti syyssadon perinteisiä herkkuja. Iltaa isännöi humoristi Waikko-Joe ja musiikista vastaa harmonikkataiteilija Mika Tarkkanen. Järjestelyissä mukana Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Kekrikemujen menu:

Metsäsienikeitto

Lammaspataa ja uuninauriita

Punajuuriaurajuustokiusausta ja vihersalaattia

Omenatorttua ja vaniljakermaa

Kahvia ja teetä

Ruokailu ja ohjelma 28 €/hlö

Kekriväelle ilmainen sisäänpääsy ”piikatansseihin” esiintyjänä suosittu Taikakuu.

Ilmoittautumiset 28.10.mennessä p. 020 7473650 tai info.pohjois-savo(a)proagria.fi.
Kreetta Onkelin ja Jussi Kaakisen huikea Ahmattien yö -kekriseikkailu on ajankohtainen, kun kekrin aika on käsillä. Osta kirja, tutustu kekriin, joka on amerikkalaisen Halloweenin kotoinen serkku.

Maailman ensimmäinen kekriaiheinen lasten ja nuorten kirja Ahmattien yö on huikea seikkailu kekriyössä, jolloin aika on erilaista ja maailman rajat ohuita. Kirja kertoo kutkuttavan tarinan siitä, mitä kaikkea tapahtuu, kun Kake, Liisa ja Tapsa vauhdikkaine goottimummoineen kohtaavat eriskummallisia asioita suomalaisen maalaiskylän syysyössä. Neuvokas seurue suoriutuu monista kommelluksista, löytää uusia ystäviä ja huomaa, että on olemassa monenlaista kaipuuta ja nälkää siinä missä ruokaakin. Ja jännittävän yön jälkeen koittaa lopulta aamu....


Kirja on myynnissä kirjakaupoissa ja Maahenki Oy:n verkkokaupassa www.maahenki.fi
Sunnuntaina 14.9.2014 klo 11-15 otetaan varaslähtö kekriin Seurasaaren ulkomuseossa. Samana päivänä ulkomuseon kesäkausi päättyy. Tapahtuma on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta tietenkin kaikki kekristä innostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Päivään on vapaa pääsy!

Ohjelmassa on Uuden sadon siunaus - Talonpojantori - Lammasfarmin vierailu - Kärryajelua - Lampaan keritsemistä - Kekripajassa kekrinaamarin tekoa ja kekripiparin koristelua - Kekrileikkejä ja Hämäränhyssy -tarinoita - kekripöytä. Kekripukki - upouudessa, modernin kekripukin takissa - kiertää taloissa kerjäämässä ja lisäksi on mahdollisuus osallistua Pestuumarkkinat -kuvaelmaan.

Järjestäjinä ovat Seurasaarisäätiö, Ulkomuseo ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö.

Kahvila Mieritzissä on myynnissä Talonpoikaiskulttuurisäätiön tuottamaa maailman ensimmäistä kekriaiheista lasten ja nuorten kirjaa: Ahmattien yö! Huikea seikkailu kekriyöstä on Kreetta Onkelin kirjoittama ja Jussi Kaakisen kuvittama. Kekripukkipiparimuotteja myydään piparipajassa.

Lisää tietoa ohjelmasta: http://www.nba.fi/fi/museot/seurasaaren_ulkomuseo
KEKRI TULEE, TUTUSTU!

Kekri oli aikoinaan vuodenkierron tärkein juhla. Talonpoikaiskulttuurisäätiön syksyllä julkaistava opetusmateriaali tuo kekrin tähän päivään.

SUOMALAISESSA SYKSYSSÄ ON KEKRIN MENTÄVÄ AUKKO

Ilmainen kekriaiheinen opetusmateriaali ilmestyy elokuussa 2013. Se sisältää omat kokonaisuutensa varhaiskasvatukselle, peruskoulun ala -ja yläkouluille sekä lukiolle. Kekri.fi –sivustolle tulee myös osio oppilaiden itsenäiseen käyttöön.

Kekrin kautta voidaan opettaa monien eri oppiaineiden sisältöjä aina äidinkielestä uskontoon ja kotitaloudesta fysiikkaan. Kekri on myös tarinoiden, leikkien ja kädentaidon aarreaitta. Koulu tai päiväkoti ympäröivine yhteisöineen voi kekriä juhlien valmistautua pimeneviin iltoihin. Juhlistaa voidaan paitsi peltojen ja metsien satoa, myös opittua ja muuta yhdessä saavutettua. Juhannuksen ja joulun välissä on tilausta yhteiselle juhlalle ja hengähdyshetkelle - miksei vaikkapa syyslomalle lähdön alla?

HALLOWEEN ON KEKRIN SERKKU

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla. Kekriä vietettiin loka-marraskuun vaihteessa, kun kuluneen kasvukauden sato oli korjattu. Juhlaan kuului hyvällä ruoalla herkuttelu ja tulevan satovuoden enteiden lukeminen. Kekri oli irtiotto arjesta, johon liittyi myös palkollisten vapaaviikko ja mahdollinen pestipaikan vaihto. Viime vuosina kekri on herännyt henkiin esimerkiksi useitten eri puolilla Suomea järjestettävien paikallisjuhlien muodossa. Satovuosi on ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta yhteiselle juhlapäivälle.

Kekrillä ja Yhdysvalloista meillekin rantautuneella halloweenillä on samat yhteiseurooppalaiset juuret. Sadonkorjuun ja vuodenvaihteen juhlaa on vietetty jo vasarakirveskulttuurin aikaan. Kekri on avain kulttuuriperinnön eri kerrostumiin. Kekrissä tiivistyvät vuodenkierto, ruoan merkitys ja yhteisöllisyys yli sukupolvien.

Opetusmateriaali tarjoaa toiminnallisia ratkaisuja kekristä opettamiseen ja sen juhlimiseen selkeiden tuntisuunnitelmien ja konkreettisten ohjeiden muodossa. Materiaali tarjoaa myös vinkkejä laajempien kekriprojektien tai vaikkapa maatilavierailuiden toteuttamiseen.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton säätiö, jonka tehtävänä on tutkia ja tehdä tunnetuksi vanhaa ja uutta talonpoikaiskulttuuria. Syksyllä ilmestyy myös lasten -ja nuortenkirja, kekriseikkailu Ahmattien yö. Teoksen on kirjoittanut Kreetta Onkeli ja kuvittanut Jussi Kaakinen.

Lisätietoja opetusmateriaalista antaa:  Anna Saurama, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ylös